Batumi Aquarium, Henning Larsen

Batumi Aquarium is inspired by the characteristic pebbles of the Batumi beach – the residue of dynamic seas continually shaping the shorefront throughout millennia. The building will be situated in the port of Batumi and will stand out as an iconic rock formation – visible from both land and sea.

 

 

The formation constitutes four self-supporting exhibition areas where each of the four stones represents a unique marine biotype – the Mediterranean, the Black Sea/Red Sea, the Aegean Sea and the Indian Ocean. The four dispersed aquarium exhibitions are connected by a central, multipurpose space including café, auditorium and retail functions with views of the black sea and Batumi beach as scenic backdrop. Visitors gather in the central space to convene, play, eat, shop and relax before continuing their adventures through the exhibitions.

 

 

 

Batumi Aquarium will become a modern, cultural aquarium offering visitors an educational, entertaining and visually stimulating journey through the different seas. Unfolding around the aquarium, a landscape of different sea archipelagos provides attractive opportunities for innovative outdoor research and learning, public space and meeting places along the beach.

The building’s significant expression inspired by nature will not only make Batumi Aquarium a spectacular new landmark in Georgia but also a state-of-the-art contribution to exploring life underneath the sea surface.

 

 

 

 

Location: Batumi in the Republic of Georgia
Client: Association A.T.U.
Gross floor area: 2,000 m2
Year of design: 2010 – 2010
Type of assignment: First prize in invited competition
Project team:: Louis Becker (design director, partner) Anders Park (project manager), Viggo Haremst (design responsible), Michael Sørensen and Jaewoo Chun.




Have you enjoyed this post?
Please consider leaving a comment or Sharing this post to your favorite social media!
We appreciate your help to make this website stronger and bigger!


Cloud Hosting