Kona Residence in Hawaii

Nestled between cooled lava flows, the Kona residence situates its axis not with the linearity of the property, but rather with the axiality of predominant views available to the site. Within the dichotomy of natural elements and a geometric hardscape, the residence integrates both the surrounding views of volcanic mountain ranges to the east and ocean horizons westward.

 

 

 

 

 

The program is arranged as a series of pods distributed throughout the property, each having its own unique features and view opportunities. The pods are programmatically assigned as two sleeping pods with common areas, media room, master suite and main living space. An exterior gallery corridor becomes the organizational and focal feature for the entire house, connecting the two pods along a central axis.

 

 

 

Coupled with stacked and cut lava rock, the two materials form a historically driven medium embedded in Hawaiian tradition. Local basket weaving culture was the inspiration for the entry pavilion which reenacts the traditional gift upon arrival ceremony. Various digitally sculpted wood ceilings and screens, throughout the house, continue the abstract approach to traditional Hawaiian wood carving further infusing traditional elements into the contemporary arrangement.

A project by Belzberg Architects





Have you enjoyed this post?
Please consider leaving a comment or Sharing this post to your favorite social media!
We appreciate your help to make this website stronger and bigger!


Subscribe to our Newsletter

Cloud Hosting