Leaf House, by Mareines + Patalano Arquitetura

This project was inspired by Brazil’s Indian architecture, perfectly suited for the hot and humid climate where it stands, Angra dos Reis, one hour drive south of Rio de Janeiro. The roof acts as a big leaf that protects from the hot sun all the enclosed spaces of the house as the in-between open spaces, truly the most important ones.

These in-between open spaces represent the essence of the design. They are the social areas, where the the owner of the house and his guests spend most of their time. The very generous heights of these spaces, which varies from 3 to 9 meters, allow the SE trade winds from the sea to pass perfectly longitudinally trough the building, providing natural ventilation and and passive cooling both to the enclosed and open spaces.

 

 

 

There are no corridors and inside and outside are almost fused. Many sliding doors, most glazed, open up the enclosed spaces and let the sea breeze in. The landscape is everywhere on the ground floor, and the curvy swimming pool snakes into the house.

 

 

 

When it passes below the formal dining room, it turns into a pond with aquatic plants and fishes, reaching the rear “veranda”. This veranda is a resting space with five Brazil’s indians’ style hammocks. Mareines + Patalano Arquitetura calls this space “ Brazilian lounge”.

The roof structure is made of laminated reforestation wood ( eucalyptus ), capable of crossing big spans ( 20 metres is tle biggest here) with delicacy and warm aesthetics. The roof is covered in small reflorestation wood tiles ( pinus taeda), that easily adapt to the complexes surfaces of it. It also collects rain water via the central steel column to be reused in gardening and flushing toilet.

 

 

 

 

All surfaces finishes, except for glass and pre-oxidized copper are natural: Grey tiles of stone from the site, bamboo meshes, local wood from remanagement forests, earthy flooring and wood reused from old electricity posts. The use of all these natural materials, the transparency of the glass, the neutrality of the oxidized copper relating to the prevailing green of the designed and natural landscape along with the organic composition of the house and rich diversity of textures and rythyms created a very desireable reality: The sensation of belonging to the site, in harmony with the exuberant brazilian nature.

 

 

ProjectLeaf House
Location: Angra dos Reis, Rio de Janeiro, Brazil
Design date: 2006/2007
Completion date: 2008
Site area: 40.000,00 m²
Built area: 800,00 m²
TypologyHouse

Project:
Architect: Mareines + Patalano Arquitetura | http://www.mareines-patalano.com.br/
Team members: Ivo Mareines, Rafael Patalano, Paula Costa, Flávia Lima, Rafael Pretti





Have you enjoyed this post?
Please consider leaving a comment or Sharing this post to your favorite social media!
We appreciate your help to make this website stronger and bigger!


Subscribe to our Newsletter

Big Bundle Vol. 2

Cloud Hosting